Norvēģijas vakars Diplomātiskajā Klubā
Viena no Norvēģu leģendām vēsta: „Sen senos laikos, sniegu un ziemeļu vēju valstī, kalnainā reģionā, pazīstamā kā Oslo, piedzima puisis. Viņš guva iemaņas un zināšanas Odina, gudrības dieva, aizgādībā, kamēr Oslo un Tromso Universitāšu pasniedzēji neatzina viņu par Politikas zinātņu maģistru.
Pildot savus pienākumus, viņš ceļoja visapkārt pasaulei, kā saules stars tumsas bezdibenī. Viņš ir bijis Maķedonijā, Sudānā, Kenijā. Viņš ir ļoti centīgs savā darbā, un radošs atpūtas brīžos. Ceļojumu laikā viņš nepalika viens. Viņa dzīves ceļā viņu pavada mīļota sieva un divi bērni, kuri dala kopā gan priekus, gan bēdas.
Cilvēks, kurš sāka ceļojumu burvīgajā kalnu valstī, arī pašlaik turpina savus piedzīvojumus.
Kā vēsta leģenda, 21.februārī viņš atbrauks uz lielu pieņēmšanu svētajā vietā, lai satiktu savus gara draugus.
Tā arī sanāca.
21.februārī Diplomātiskajā ekonomiskajā Klubā notika Norvēģijai veltīts vakars, kuru vadīja Norvēģijas Karalistes vēstniecības Latvijā vēstnieka vietnieks Ragnars Haugs. Viņš pastāstīja par savu dzimteni, tradīcijām, mitoloģiju, kultūru, tūrismu, attīstību un ekonomiku.
Iepazīšanās ar valsti turpinājās ar nacionālās virtuves ēdienu prezentāciju.
Viesiem bija iedāvāta vesela virkne zivs ēdienu un sekoja arī sīks apraksts par katru. Visi prezentētie ēdienu viedi ir Norvēģijas nacionālā bagātība. Kluba biedri degustēja mencu ar dārzeņiem, un delikatesi – mencas mēli, foreli ar majonēzi un viegli sālīto lasi, kā arī daudzus citus zivs ēdienus.
Degustācijas laikā Ragnars Haugs stāstīja par pagatavošanas metodēm un zivju nozares attīstību valstī.
Viena no pirmajām zivīm, kuru zvejoja Norvēģi, bija menca. Vēl vikingu laikos ziemeļu iekarotāji kaltēja šo zivi vairāk nekā 3 mēnešus. Šīs metodes veiksme bija tajā, ka zivij nepiemīta nekāda smaka, kā arī iekšā nebija parazīti.
Vēl viena populārā zivs ir lasis. Norvēģija ir līderis šīs zivs eksportā. Ragnars pastāstīja par diviem foreles veidiem, un Kluba biedriem bija iespēja nodegustēt retu foreles ēdienu no zivs, kuru var noķert kalnu ezeros.
Zivs „Rakfisk“ degustācija |
Vakars noslēdzās ar viktorīnu un dāvanu izlozi.
Kluba biedri ir no sirds ir pateicīgi Ragnaram Haugam par piedāvāto iespēju iepazīties ar Norvēģijas potenciālu un nacionālo zivju ēdienu degustāciju.
Vakara dalībnieki:
Ragnars Haugs, Andrejs Iļjins, Maksims Preminins, Lolita Pankova, Edgars Ozoliņš, Jeļena Lopatko, Viktors Danilohs, Vladimirs Lopatko, Oleģs Butenko, David Tomaszevski, Māris Zubačs, Andrejs Cvetkovs, Aļena Loseva, Andrejs Kozlovs, Andrejs Volkovs, Vladimirs Kozlovskis, Žazira Mirzakassimova, Valērijs Roldugins, Karīna Kokina un citi.